Facebook Ads dah semakin kompetitif dan anda mesti perasan dengan iklan – iklan yang sering muncul dalam news feed anda.

Persaingan semakin bertambah dan peluang untuk tarik perhatian audience juga semakin sukar.

Majoriti syarikat kecil dan besar menggunakan Facebook Ads untuk promote perniagaan mereka, termasuk lah pesaing anda sendiri.

Kalau anda masih ter’agak-agak’ tanpa ada gameplan marketing yang kukuh, business online anda boleh lingkup.

Baru-baru ni saya berpeluang untuk berbual dengan salah seorang digital marketing consultant, tuan Baem Ashrawi.

Sejak 2012, beliau pernah bekerja di salah satu syarikat yg tersenarai dalam fastest growing company di Amerika (500inc)

Beliau sempat kongsikan kepada saya 3 strategi bagaimana beliau menguruskan iklan-iklan Facebook Ads untuk tarik lebih ramai pelanggan.

Dalam blog post ni, saya cuba kongsi semula ilmu ni kepada anda bagaimana anda boleh gandakan peluang untuk sedut lebih ramai pelanggan,

... dan buat lebih banyak jualan serta defeat pesaing anda.


Ni adalah cara 99% peniaga buat Facebook Ads


99% peniaga online buat ads dengan menggunakan kaedah interruption marketing atau saya panggil teknik rambo.

Biar saya terangkan bagaimana interruption marketing ni berfungsi:

  1. Anda pilih produk yang anda nak promote.
  2. Anda setup audience, gambar dan sales copy.
  3. Anda launch ads tersebut.

Sounds familiar? Bukan anda je yang pernah buat macamni, dulu saya pun sama.


Masalah utama dengan kaedah diatas ni?

Facebook bukan marketplace macam Amazon, Ebay, Lazada atau Shopee.

Tujuan orang login ke Facebook sebab nak dapatkan perkembangan terkini dan berhubung dengan sahabat mereka.

Jarang sekali kita dengar orang login ke Facebook untuk shopping dan belanjakan wang.

Kaedah diatas dipanggil hard selling, pushy dan anda sedang melayan bakal pelanggan anda macam wallet bergerak.

Interruption marketing hanya akan menyebabkan anda dapat banyak pertanyaan malahan buat jualan yang sedikit.

Ini kerana audience anda berada dalam mindset untuk bersosial dan bukan untuk membeli walaupun mereka ada interest dengan apa yang anda jual.


Jalan Penyelesaian.


Anda kena faham tentang social advertising supaya anda tahu bagaimana nak approach strangers di Facebook dan trigger minat mereka untuk beli produk anda.

Kalau anda nak stay profitable dan keep growing, anda kena fokus pada brand building dan fahami the art of social advertising.

Di bawah ni saya akan terangkan 3 strategi yang anda boleh apply dan praktikkan pada business anda supaya dapat buat keuntungan yang berterusan.


3. Content Marketing.

Tak kira lah anda buat business apa pun, kalau anda nak business tu profitable dan keep growing fast, start guna content marketing sekarang.

Gunakan content marketing untuk approach cold audience iaitu orang yang tak kenal pasal produk / service anda dan introduce brand anda pada mereka.

Anda boleh gunakan blog post, video ads, infographics atau artikel pendek pada Facebook page untuk buat on brand content.

Post content yang mengandungi informasi, nasihat, tips, tutorial atau guide.

No selling, no promoting tapi 100% value dan maklumat berharga dalam post tu.

Yang penting content tersebut ada kena mengena dengan produk yang anda jual.

Bila anda bagi maklumat berguna dan percuma pada audience, anda akan posisikan brand anda sebagai pakar industri.

Secara tidak langsung anda akan bina relationship (engage) dan dapatkan kepercayaan mereka.

Menjual produk pada audience yang dah kenal dan trust brand anda lebih mudah daripada menjual kepada orang yang tak kenal produk anda (Cold Audience)

Guna Facebook Ads dan invest pada content marketing untuk introduce brand anda.

Content marketing akan attract audience yang betul – betul berminat dan relevant dengan produk anda sahaja.

Contoh: Andaikan sekarang saya nak jual 1 produk ni.

  • Produk: Shampoo untuk kucing bebas dari kutu dan kurangkan bulu gugur
  • Audience: Orang yang ada kucing dan betul-betul minat dengan kucing

Audience macam ni sebenarnya tricky, sebab bila saya target iklan kepada audience yang ber-interest “CAT” dalam Facebook Ads,

... sebenarnya audience macam ni belum tentupun membela KUCING kat rumah mereka.

Sebab, cara Facebook kumpulkan audience interest bergantung kepada aktiviti mereka di Facebook.

Jika mereka suka tengok video kucing, share konten-konten pasal kucing,

... secara automatic robot AI Facebook akan kategorikan orang ni dalam audience yang berminat (interest) dengan “CAT”.

Padahal, belum tentu audience yang suka tengok video kucing mempunyai haiwan peliharaan kucing.

Jadi, bila saya buat iklan hardsell terus dekat audience ni, kemungkinan besar iklan saya hanya dapat banyak like je.

Tapi bila saya buat on brand content tentang:

  1. 5 Cara Mudah Untuk Kucing Anda Bebas Daripada Kutu
  2. 6 Tips Penting Untuk Kurangkan Keguguran Bulu Kucing Anda.

Anda rasa Siapa yang akan baca content ni?

Adakah orang-orang yang punya kucing? Confirm.
Adakah kucing mereka banyak kutu dan bulu gugur? Yes!

Bila anda guna content marketing, Facebook page anda pun tak penuh dengan post menjual sahaja.

Bila anda banyak kongsi tips dan advice, jumlah likers anda juga akan grow dengan ketara.


2. Pixel, Conversions, Custom Audience & Retargeting.

Pixel digunakan untuk track conversions dan actions (clicks) yang berlaku dalam website anda.

a) Track Conversions: Dengan facebook pixel, anda boleh track conversions penting seperti leads, add to cart, dan purchase.

Contohnya anda buat 3 kempen iklan yang berlainan untuk promote produk di Facebook. Pixel akan tunjukkan data penting untuk setiap iklan seperti:

  1. Berapa ramai dah tengok iklan dan menjadi leads.
  2. Berapa banyak yang nak buat pembayaran (ATC = Add To Cart)
  3. Berapa banyak jualan yang dah terjadi (Website Purchase)
  4. Berapa kos setiap jualan berdasarkan bajet yang dibelanjakan.
  5. Jumlah jualan (RM).
  6. Berapa nilai Return On Ads Spend (ROAS) untuk setiap iklan

Dengan data penting seperti di atas, senanglah anda nak tau iklan mana yang memberikan pulangan yang positif dan yang mana tidak.

Dari data ni juga dapat memudahkan anda dalam membuat keputusan dalam fasa optimize dan scaling.

b) Custom Audience: Bila anda buat ads untuk promote on brand content tadi, anda boleh simpan dan kategorikan audience yang dah engaged dengan content anda dalam Custom Audience.

Dalam gambar dibawah, saya buat custom audience khas untuk orang yang dah baca blog saya dalam tempoh 30 hari yang lepas.

Lepas ni, saya boleh create a new campaign dan buat iklan retargeting khas untuk audience ni sahaja.

Dalam gambar di bawah ni pula saya include orang yang dah pernah visit page produk tetapi exclude orang yang pernah visit thank you page.

Maksudnya, saya buat custom audience ni khas untuk orang yang masih belum beli produk tersebut sahaja.

Anda boleh kategorikan custom audience mengikut page website, orang yang dah engage dengan Facebook page, post dan video ads.

Anda juga boleh buat custom audience khas untuk audience yang dah engage dengan content atau visit profile Instagram anda.

c) Retargeting: Anda akan rugi dan takkan dapat lihat real ROI dari campaign kalau anda tak buat retargeting ads.

Dengan retargeting, anda boleh launch iklan khas untuk setiap Custom Audience yang anda dah buat.

Dalam gambar dibawah, saya buat retargeting ads khas untuk orang dah dah baca blog dan tengok page service saya tapi masih belum purchase jadi pelanggan.

Antara kegunaan retargeting ialah:

  1. Retarget dan jual produk kepada prequalified audience
  2. Remind audience yang dah tengok produk anda tapi masih belum beli.
  3. Hantar offer kepada audience yang dah engage dengan content untuk collect email mereka.
  4. Upsell produk pada audience yang dah jadi pelanggan.

Retargeting akan bantu anda dapat lebih banyak jualan dan gandakan conversion rate tanpa perlu reach audience yang baru.

Kos retargeting jauh lebih rendah dan mempunyai engagements yang tinggi.

Ini kerana anda cuma deliver iklan pada warm audience iaitu audience yang dah familiar dengan brand anda sahaja.

Selalunya, saya akan asingkan 15-20%% daripada total bajet iklan untuk digunakan pada iklan retargeting.


1. Email Marketing

Email marketing adalah antara kaedah yang paling lama digunakan dan masih ber”BISA” sampai sekarang.

Semua orang di Facebook ada email dan sekarang kita check updates melalui phone sahaja.

Ia juga adalah antara marketer’s biggest assets.

Nak tahu sebab apa?

  1. Paling cepat untuk buat jualan
  2. Nilai ROI yang tinggi iaitu 3,900 ROI
  3. Strategi jangka masa panjang
  4. Bekerja secara autopilot

Gambar di bawah ni saya dapatkan dari Nailpetel yang menunjukkan perbandingan ROI dari pelbagai channel marketing, dan yang paling tinggi ialah ROI Email Marketing.

Bryan Harris dari Videofruit.com mempunyai lebih kurang 17,000 email dalam list sebelum beliau launch produk. Selepas 10 hari, beliau generate $220,000.

Anda boleh mula collect email database dengan menggunakan Facebook Ads dan guna email tersebut untuk buat custom audience.

Kemudian buat iklan retargeting khas untuk Custom Audience tu.

Selain itu, anda juga boleh gunakan email database yang anda bina tu untuk buat Lookalike Audience.

Contoh Lookalike Audience: Anda ada 100 email orang yang minat produk kecantikan.

Bila buat lookalike audience, Facebook akan cari audience yang baru berdasarkan data 100 orang yang anda ada tadi.


Bagaimana nak bina list email?

Generate traffic guna content marketing melalui Facebook Ads dan buat custom audience khas untuk content tersebut.

Kemudian buat retargeting ads dan direct warm audience ke landing page yang mengandungi lead magnet macam gambar diatas tu.

Contoh lead magnet:

  1. Contest atau free giveaways
  2. Free ebook (guide, tips)
  3. Coupon
  4. Free webinar & tutorial

Langkah seterusnya lepas dah collect email? Set automation sequence.

Saya prefer untuk guna Getresponse, jika anda pemula boleh guna Mailerlite, sebab ianya percuma untuk 1,000 subscribers pertama anda.

Lepas visitors anda subscribe, mereka akan terus dapat email pertama dan email seterusnya, bergantung pada berapa hari anda nak set.

Semua ni secara autopilot. Siapa yang nak buat duit sambil tidur tu, your prayer has been answered.

Contoh email sequence:

  • Email 1 – Selamat datang
  • Email 2 – Blog post (value)
  • Email 3 – Blog post (case study/guide)
  • Email 4 – Sales email (open cart)
  • Email 5 – Blog post (tips/advice)
  • Email 6 – Reminder dan 10% off
  • Email 7 – Last call 10% off (24 hours left)

Berapa banyak jualan yang anda akan buat melalui email bergantung kepada size list, quality dan bagaimana cara anda build relationship dengan subscribers anda.


Okay, sekarang giliran anda untuk take action:

Dalam blog ni, anda dah baca apa kesalahan no 1 yang 99% Facebook marketers buat dan kenapa anda perlu Game Plan yang kukuh untuk business online anda.

Jangan baca sahaja, nanti information overload pula. Apa yang anda perlu buat sekarang ialah buat game plan dan take action.


Untuk dapatkan jualan yang konsisten, jangan lupa untuk:

  1. Guna content marketing, stop guna teknik Rambo.
  2. Install pixel dan setup conversions.
  3. Bina custom audience dan retarget iklan.
  4. Start bina asset dan email database untuk perniagaan anda.
  5. Tinggalkan comment anda dibawah untuk soalan dan share blog post ni.

Belajar sesuatu?

Jika sekarang ni anda ada masalah sukar untuk dapatkan leads dan jualan. Saya sangat sarankan anda untuk tengok video dibawah ni sekarang.

Nak Tahu Cara Buat Jualan Lebih Banyak Menggunakan FB Ads Funnel? [Free Video] 

Strategi untuk tarik lebih banyak Leads, tingkatkan Conversion Rate Iklan dan Tukar prospek jadi pelanggan dengan Facebook Ads Funnel

Don’t worry, Video Premium pasal FB Ads Funnel diatas ni percuma sahaja.

Untuk dapatkan video ni, sila klik butang "Saya Berminat" lepas tu submit nama dan email anda.

Link video akan saya berikan selepas anda confirm kan email anda.

Sekiranya artikel yang saya kongsi ni bermanfaat untuk anda, jangan lupa share blog ini dekat rakan-rakan anda yang memerlukan.

Paling tidak dapat menjadi amal jariah buat anda kerana menyampaikan ilmu yang bermanfaat 

Ada soalan? Sila tanya di ruang komen dibawah ini


Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments Below

Sila Komen Di Sini