Facebook canvas adalah sebuah “Ads Creative” yang diberikan oleh Facebook untuk pengguna agar dapat merasakan pengalaman iklan skrin penuh yang selesa dan cantik di piranti mudah alih.

Facebook Canvas Carousel

Image Source: Guptamedia

Yang mana, didalam Canvas anda boleh menggabung pelbagai ads creative pada umumnya seperti gambar, video, text, link, button, carousel, collection, dan store location.

Component FB Canvas

Bahkan, Facebook Canvas di klaim 10X lebih pantas dan cepat berbanding dengan mobile web biasa.

Sehingga ads creative jenis ini terlihat lebih interaktif dan menarik dibandingkan ads creative yang lain.

Apa keyword yang sesuai untuk Facebook Canvas ini, ialah “Smooth” “Seamless” & “Fast Responsive”.

Jadi tak hairan bila prospek klik iklan canvas anda, mereka hampir tidak merasakan loading untuk membuka nya.

(Note: Jika dalam keadaan internet yang stable)

Facebook Canvas

Image Source: Facebook

Boleh jadi Fb Canvas nanti akan dijadikan sebagai platform Ecommerce jual beli untuk peniaga online di dalam Facebook.

Kerana, Facebook makin bergiat membuat features-features supaya audience tidak perlu keluar dari Facebook untuk membeli secara online.

Saya sendiri pun telah menggunakan Iklan Canvas ini, bahkan telah membantu saya meningkatkan kualiti iklan dari yang rugi menjadi yang lebih profitable.

FACEBOOK CANVAS UNTUK SIAPA?

Meskipun terlihat begitu menarik dan menjanjikan. Tetapi Facebook Canvas bukan lah sesuai untuk semua orang.

Anda juga tidak wajib menggunakan Facebook Canvas sebagai platform pengiklanan anda.

Tapi, sekiranya anda adalah orang yang tersenarai dalam list ini, maka anda patut mempertimbangkan iklan Fb Canvas ini.

  • Sesuai Untuk Orang Yang Tiada Website

Kos membuat website tidak lah murah, bahkan jika anda newbie, ada banyak modal harus anda keluarkan dan tidak hanya itu, anda terpaksa harus belajar dari awal macam mana nak setup website tadi.

Website Cost 2017

Image Source: StartDigital

Mulai dari Domain, Hosting, Theme, Optin Form, Blog Post, Page Post dan antah berantah semua ini akan membuat anda pening jika anda masih kategori “BARU” dalam online marketing.

Jadi, Facebook Canvas boleh dijadikan salah satu solusi untuk anda yang ingin membuat iklan landing page di Facebook.

Jujur, saya hanya perlu 1 hari untuk belajar FB Canvas, dan 3 jam untuk membuatnya.

Tapi jika saya ada template ready use, saya hanya perlukan 1 jam saja untuk buat FB Canvas ni.

  • Sesuai Untuk Targeting Di Mobile

Nah, jika prospek anda adalah golongan orang-orang yang aktif online menerusi smartphone, Maka Canvas sangat sesuai untuk anda gunakan.

Facebook Mobile User Malaysia

Image Source: Audience Insight

Kerana di Audience Insight, Primary Device yang di gunakan oleh audience di Malaysia 96% nya ialah menggunakan Mobile.

Ini bermaksud ada 24 Juta dari 25 Juta Audience menggunakan Mobile sebagai device utama untuk mengakses Facebook setiap hari. Nampak potensi nya?

Kajian lain pula dari KissMetrik, 73% audience di smartphone mengeluh kerana website yang mereka akses terlalu lama loading untuk di buka Sehingga, 40% pengunjung websiteakan menutup laman website jika loading lebih dari 3 saat.

Jika anda tidak ingin merugi kerana audience anda lari sebab loading website anda lambat, makan Facebook Canvas boleh dijadikan salah satu solusi pengiklanan anda

  • SESUAI UNTUK BUAT AWARNESS

Apa persamaan dari brand antarabangsa ini?

Fb canvas brand antarabangsa

Ya, meskipun jenama mereka sudah di kenal, tapi mereka masih juga melakukan kempen pemasaran awarness,

Bahkan mereka menggunakan Facebook Canvas (TM) sebagai platform untuk mereka berkongsi storytelling agar followers mereka sentiasa selalu ingat dan tidak pindah ke brand yang lain.

Facebook canvas

Image Source: Mobile Marketing Magazine

Bagaimana nak buat?

Untuk membuat Facebook Canvas ini, Anda hanya perlu pergi ke page anda. kemudian pilih Publishing Tools > Canvas > Create

Cara buat facebook canvas

Publishing Tools

Di bawah ini namanya Canvas Builder, disini anda boleh pilih sama ada menggunakan Blank Template atau template-template yang telah di sediakan oleh Facebook.

panduan canvas conversion chapter 4

Canvas Builder

NAK BELAJAR LEBIH MENDALAM?

beberapa minggu lepas, saya ada test satu strategi iklan menggunakan Facebook Canvas ini. 

Alhamdulillah, dalam tempoh lebih kurang seminggu saya berjaya membuat jualan 5 angka.

Jika anda nak belajar step by step process bagaimana nak membuat Facebook canvas dan strategi membina iklan yang profitable ini.

Saya sarankan anda untuk dapatkan video panduan Canvas Conversion.

Modul Canvas Conversion

Di sana, saya akan ajarkan kepada anda langkah demi langkah cara membuat Facebook Canvas.

Tidak hanya itu, saya akan bongkarkan strategi yang saya gunakan sebelum ni dalam membuat jualan 5 angka menggunakan Facebook Ads.

Saya juga akan tunjukkan kepada contoh-contoh iklan, produk yang saya jual dan tools yang saya gunakan dalam membina iklan yang profitable menggunakan Facebook Canvas.

Jika anda berminat untuk letupkan sales online anda menggunakan Fb Canvas, anda boleh dapatkan video panduan conversion dengan harga istimewa di bawah ini.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Shares
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments Below

Sila Komen Di Sini