Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bismillah, Hai Semua

Kali ini saya akan berkongsi kisah dari sahabat saya, saudara Hilmi Ahmad.

==

Jadi macam ni.

Hari ini saya tergerak utk berkongsi pengalaman saya setting FB Ads mungkin sebab sekarang ada masa yang terluang akibat semua akaun FB Ads saya kena flag.

Saya nak kongsikan cara bagaimana sebelum ini saya setting FB ads untuk mendapatkan target audience yang berkualiti.

Berkualiti maksudnya saya akan filter semua audience yang saya anggap tidak atau kurang berpotensi utk memberikan pulangan ke atas iklan saya.

 

Contoh audience yang tidak berkualiti pada saya ialah seperti :

1. Warga asing ; Indonesia,Bangladesh,Myanmar,Kemboja dll

2. Budak-budak

3. Penganggur

 

Audience yang saya mahukan ialah rakyat Malaysia yang bekerja dan yang berminat dengan produk saya

Jadi ini cara setting yang saya buat:

 

1. Detailed Targeting

Di dalam kotak Detailed Targeting, kotak yang biasa orang letakkan interest saya akan pilih DEMOGRAPHICS kemudian saya pilih WORK dan lepas tu saya pilih EMPLOYERS.

 

2. Kotak Employers

Di dalam kotak EMPLOYERS saya akan masukkan nama² majikan yang ada di Malaysia dan saya akan pilih mengikut apa yang FB akan suggest.

 

3. Gunakan Feature Suggestion

Contoh saya taip Kementerian nanti FB akan suggest banyak nama Kementerian sebagai employer (majikan). Untuk swasta pula saya akan masukkan majikan seperti Petronas,Astro,bank² di Malaysia dll

 

 

4. Sabar dan Tekun

Cara ini memerlukan kesabaran & ketekunan tahap tinggi dan jika rajin akan dapat lebih dari 100 senarai majikan di Malaysia dan lebih 500,000 audience.. Di sini saya tunjukkan beberapa majikan sahaja, telah mencapai saiz audience 210,000 (umur 20-45)

 

5. Placement “Mobile”

Jika ingin lebih targeted, anda boleh edit placement hanya untuk mobile sahaja, kajian mendapati bahawa pengguna Facebook lebih aktif di mobile phone berbanding desktop, (sebab majikan block server facebook dalam office kot hehe :p)

 

 

Senang saja sebenarnya. Dan saya dah dapat target audience orang yang betul² bekerja.

Jadi saya tak perlu risau kalau² ada mat bangla ke engage dengan iklan saya atau budak² Kpop ke atau cewek² seberang ke…Setel!

 

Kemudian

Saya nak lebih targetted kan lagi audience saya, saya nak cari audience yang berminat dengan produk saya

Saya akan klik NARROW AUDIENCE di bawah kotak tadi

Di situ baru saya masukkan Interest pula yang berkaitan dengan produk yang saya nak jual

 

 

Contoh, jika saya sekarang mempromosikan course FB Ads.

Di dalam kotak itu saya akan taip keyword berkaitan bisnes dan online bisnes dan pilih mengikut apa yang FB suggest.

Sekarang saya ada highly targetted audience iaitu “Orang malaysia yang bekerja kerajaan & swasta yang berminat dengan Bisnes”, Mudah kan?

Teknik ini rasanya ramai yang dah mahir terutama org² lama, tapi utk mereka² yang masih baru dengan FB ads dan selalu pening tengok cewek² & cowok² meng’like’ iklan anda…. cubalah cara ini

====

Ini adalah salah satu dari ribuan TIPS dan STRATEGI Pemasaran online Facebook Ads. Menarik bukan? Sila SHARE Tips ini 🙂

Jika anda berminat untuk belajar lebih mendalam tentang FB Ads ini. Anda sangat saya sarankan untuk join program Like Method. Di sana anda bakal mempelajari seluk belum pengiklanan FB Ads dan bagaimana strategi untuk meletupkan jualan menggunakan Fb Ads marketing. 

 

Ps: Jika anda Newbie, jangan risau kerana program ini akan di ajar dari asas dan ada group perbincangan untuk bertanya

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments Below

Sila Komen Di Sini