Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Assalamualaikum dan Hai, Zaki Amiril di sini.

Pada artikel kali ini saya ingin berkongsi kepada anda bagaimana saya buat jualan RM4,348 menggunakan Fb Ads.

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada anda yang baru nak memulakan perniagaan di Facebook. apa yang saya share ini adalah pengalaman saya sendiri ketika membantu mempromosikan produk rakan saya secara online menggunakan Facebook Ads.

Jualan saya mencecah RM4,348 dengan komisi ialah 40%, maka dalam jualan ni saya mendapatkan komisi sebanyak RM1,880. Menarik kan?

Sebenarnya Facebook Ads ni tak susah, sebab cara nak buat FB Ads ni boleh dipelajari. Anda boleh follow mana-mana cikgu untuk buat Fb Ads Marketing, tapi satu je yang membuat anda berjaya, iaitu anda kene “TAKE ACTION”.

Ini screenshot dashboard ads manager saya hari tu. Saya mendapatkan 201 Komen (prospek yang PM) dalam tempoh 7 hari.

Macam mana nak buat semua ni? Saya akan bahagikan topik ini kepada 4 langkah yang patut anda follow bagaimana cara saya buat jualan RM4,348 menggunakan FB Ads.

A. Research Hot Products

Ok sekarang straight to the point je.

Untuk anda yang nak buat jualan online, Produk / Service yang anda tawarkan ialah sangat penting. Sebab sia-sia anda buat marketing plan paling cantik kalau produk anda tak ada permintaan pun. So memang sukar nak laku.

Biasanya, saya akan buat macam ni untuk cari PRODUK HOT:

1. Join group-group bisnes, pengiklanan dan komuniti di Facebook

Join group-group yang active sahaja (Sila klik gambar di atas), sebab dekat group ni laa saya nak validate produk mana yang orang tengah jual dan ada permintaan. 

Jadi macam mana nak validate produk hot ni? Senang je..

Lepas saya dah masuk dalam group, saya akan cari post-post iklan. Tapi tak semua post iklan saya ambik. Saya akan filter post iklan macam ni:

  • [1] Iklan tu di post dalam group tidak lebih dari tempoh sebulan, lebih dari sebulan maka saya anggap expired (dah basi)
  • [2] Harga produk kurang dari RM100, tujuannya supaya mudah nak jual.
  • [3] Bukan iklan kontes, sebab orang yang berminat dalam iklan jenis kontes ni selalunya minat dekat hadiah kontes je, bukan produk yang di jual.
  • [4] Banyak komen yang berminat, lagi elok jika masih ada yg PM iklan semasa kita buat research.

Menarik bagi anda, belum tentu menarik bagi target market anda.

Sebab tu dalam research produk, anda jangan gelojoh, anda kene sabar dan ambik masa untuk jual produk yang betul-betul ada permintaan sahaja. Okay Faham? ^_^

 

B. Research Target Market

 Lepas dah jumpa produk HOT, sekarang masa nya untuk research Target Market yang akan di jadikan targeting dalam Iklan nanti.

Caranya macam ni: 

  • [1] Buka semua profile FB prospek yang PM berminat dekat post iklan tadi (minimal 10 Profile, lagi banyak lagi bagus)
  • [2] Tengok bahagian about untuk tengok umur dan lokasi tempat tinggal prospek
  • [3] Tengok bahagian “LIKE” untuk tengok page-page yang di like oleh prospek
  • [4] Catat semua PAGE-PAGE yang mirip dan relevan dengan produk yang di jual

Simpan Hasil Research ni, sebab kita nak gunakan semasa membuat iklan FB Ads nanti.

C. Buat Page dan Post Iklan Jualan

Sebelum kita teruskan, pastikan pada step ini anda telah mesej supplier untuk daftar sebagai agent atau dropship untuk produk yang anda pilih tadi.

Pada step ini juga, jangan lupa untuk meminta kepada supplier bahan-bahan marketing seperti video, gambar, copywriting dan benda-benda lainnya yang anda perlukan sebagai seorang dropship.

Bila anda dah diterima sebagai seorang dropship dan juga telah mendapatkan bahan-bahan pemasaran, seterusnya anda buat Page dan Post iklan menjual. 

Tutorial cara buat page dan iklan boleh rujuk di sini. KLIK SINI

D. Setting Targeting Iklan FB Ads

Targeting ni sangat penting, sebab tu pada awal-awal tadi saya tunjukkan kepada anda cara kaji audience yang betul-betul berminat dengan produk yang anda jualkan.

Hasil research tadi, kita akan gunakan untuk setting iklan FB Ads, cara nya macam ni:

Jangan lupa untuk letak RM10 sahaja untuk bajet iklan FB Ads ni.

D. Masa untuk terima Order

Masa untuk menerima tempahan dari prospek yang berminat dengan produk yang di jual. hehe $$$$

Mindset:

  • Kalau jual dekat group-group je LAKU, apa lagi kalau jual menggunakan FB Ads, konfem lebih MELETOP
  • Setiap orang mesti ada DUIT untuk membeli. Jadi, daripada mereka beli dekat pesaing anda, lebih baik mereka beli kepada anda. Caranya, Iklan kan produk anda tersebut lebih awal daripada pesaing anda.
  • Kalau sehari boleh dapatkan 10 Komen di group-group FB, kenapa tak nak dapatkan jumlah 100-an komen menggunakan FB Ads?

Alhamdulillah, Ini lah langkah-langkah yang saya gunakan setiap kali ingin mempromosikan produk/service menggunakan FB Ads.

Dengan teknik ini, saya berjaya menjadapatkan jualan RM4,348 dengan komisi sebanyak RM1,880

 

Recap:

  1. Cari produk HOT menggunakan FB Group
  2. Kaji target market berdasarkan prospek yang komen berminat
  3. Daftar menjadi dropship, reseller atau agent dan minta bahan-bahan iklan dari supplier
  4. Buat Page, Post Jualan dan Iklan FB Ads
  5. Terima tempahan dari prospek anda

Apa yang saya kongsikan ini hanyalah 3% daripada ilmu-ilmu bisnes online dalam pemasaran FB Ads. Anda nak belajar lebih banyak dan detail lagi tentang meletupkan jualan menggunakan Fb Ads?

Kabar baik nya, saya telah jumpa satu program khas untuk belajar meletupkan jualan menggunakan FB Ads ini yang bernama LIKE METHOD.

Yang mana di dalam program Like Method ini, Anda akan di ajarkan oleh seorang Pakar Pengiklanan Malaysia, sebelum ini beliau pernah buat jualan 7 Angka menggunakan Fb Ads dalam tempoh 7 bulan sahaja.

Jika anda nak belajar lebih mendalam, saya sarankan join program like Method ini. Alhamdulillah, 80% Ilmu pemasaran FB Ads saya belajar selepas join program ini.

 

Alhamdulillah, Ini lah langkah-langkah yang saya gunakan setiap kali ingin mempromosikan produk/service menggunakan FB Ads.

Dengan teknik ini, saya berjaya menjadapatkan jualan RM4,348 dengan komisi sebanyak RM1,880

 

Recap:

  1. Cari produk HOT menggunakan FB Group
  2. Kaji target market berdasarkan prospek yang komen berminat
  3. Daftar menjadi dropship, reseller atau agent dan minta bahan-bahan iklan dari supplier
  4. Buat Page, Post Jualan dan Iklan FB Ads
  5. Terima tempahan dari prospek anda

Apa yang saya kongsikan ini hanyalah 3% daripada ilmu-ilmu bisnes online dalam pemasaran FB Ads. Anda nak belajar lebih banyak dan detail lagi tentang meletupkan jualan menggunakan Fb Ads?

Kabar baik nya, saya telah jumpa satu program khas untuk belajar meletupkan jualan menggunakan FB Ads ini yang bernama LIKE METHOD.

Yang mana di dalam program Like Method ini, Anda akan di ajarkan oleh seorang Pakar Pengiklanan Malaysia, sebelum ini beliau pernah buat jualan 7 Angka menggunakan Fb Ads dalam tempoh 7 bulan sahaja.

Jika anda nak belajar lebih mendalam, saya sarankan join program like Method ini. Alhamdulillah, 80% Ilmu pemasaran FB Ads saya belajar selepas join program ini.

 

Jumpa anda di dalam program Like Method 🙂

 Ps: Jika anda masih pemula, jangan risau sebab program ini menyediakan group support untuk anda bertanya setiap masalah berkenaan pemasaran FB Ads.

– Hak cipta artikel ini milik teknikpemasaran.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments Below

Sila Komen Di Sini