3 Strategi Facebook Ads Untuk "BOOST" Jualan 2-3X Ganda

3 Strategi Facebook Ads Untuk Boost Jualan

Hai semua, saya Zaki.

 

Ok, dalam blog ini saya nak kongsikan kepada anda 3 Strategi Facebook Ads yang saya gunakan untuk BOOST jualan 2-3X Ganda lebih banyak!


By the way, saya nak tunjukkan kepada anda ads manager report untuk iklan saya bulan lepas iaitu April 2018.


and,, BOOM !!!

Result fb ads canvas teknikpemasaran

Iklan saya yang satu ini berjaya hasilkan jualan sebanyak RM4,960 dengan kos iklan hanya RM298.46 sahaja !


ROI Iklan pula ialah lebih dari 1,500% !

ROI FB ADS 1500%

Ini bermaksud, setiap RM1 yang saya laburkan dekat iklan FB Ads, saya mendapatkan pulangan sebanyak RM16.


Hmm.. betul ke ni zaki?


Baiklah, saya nak tunjukkan pula campaign yang lain. Masih pada bulan April 2018

Result fb ads canvas 2 teknikpemasaran

Iklan ini pula saya berjaya dapatkan jualan RM900 dengan kos iklan hanya RM41.98 sahaja !


Ini bermaksud, ROI Iklan ini ialah lebih dari 2,000%!

Maka setiap RM1 yang saya laburkan dekat iklan, saya berjaya mendapatkan pulangan sebanyak Rm21


So..


Siapa kata Facebook Ads dah tak relevan?


Sebenarnya, strategi kita yang dah tak berkesan.


Dulu, 3-5 tahun lepas, bila buat iklan, letak gambar senget, ayat copywriting ntah ape2, itu pun dah buat sales banyak.


Sebab, dulu iklan Facebook ads tak ramai yang guna.


Sekarang? Jangan harap sales tinggi, orang tengok iklan kita pun dah meluat.


Jadi, mana silap nya?

 

Spend dah banyak, tapi pulangan masih tidak berbaloi langsung.


Jika anda pun alami kes seperti itu sekarang,

 

Jangan risau, kerana saya pun macam tu juga dulu, sampai la akhirnya jumpa 3 strategi ini.

FB Ads Mahal

Jalan Penyelesaiannya ialah:


Saya akan tunjukkan kepada anda 3 strategi yang boleh anda gunakan HARI INI juga untuk dapatkan jualan 2-3X ganda secara berterusan di FB.


Anda boleh copy and paste strategi ni sekarang untuk letupkan sales RAYA tahun ni.



1. Ads Creative: Canvas


Pernah nampak iklan dekat smartphone, bila klik iklan tu laju semacam je? Hampir takde Loading,

 

Tup tup tup nampak semua detail produk dengan paparan penuh (fully experience).


Yang tu lah di sebut sebagai FB Canvas (Contoh kat bawah ni).

Ringgit

Kalau anda nak tahu, algorithm Fb terbaru ialah lebih mengutamakan Engagement.


Salah satu ads creative yang mempunyai Engagement tinggi tetapi masih belum ramai orang guna ialah Facebook Canvas.


Iklan Canvas ni menarik dibandingkan yang lain,

 

Sebab, komponen yang ada dekat ads creative yang lain, hampir semua ada di Canvas

Component FB Canvas
  • Nak letak copywriting, gambar testimoni dan video produk? Boleh
  • Nak letak link website atau whatsapp untuk order? pun boleh juga
  • Nak letak catalog semua produk anda? yaa boleh
  • Nak letak maps kedai anda? juga boleh

Jadi, anda boleh letak semua info pasal produk anda dan tunggu order masuk !


FYI, result iklan diatas tadi ialah menggunakan Facebook Canvas



2. Pilih Objective Iklan “untuk orang membeli”


Eik, objective untuk orang membeli? objective apa tu Zaki?

 

Ok let me explain.

Jika nak iklan anda meriah, ramai orang komen PM, Like dan Share post? Maka pilih objective “Page Post Engagement”, Fb akan paparkan iklan kepada orang yg suka like, komen dan share.


Jika nak suruh orang tengok video jualan anda, maka pilih objective “Video View”, Facebook akan deliver iklan kepada orang yang suka tengok video di Fb.


Jika anda nak paparkan iklan kepada org yang suka membeli, maka pilih objective iklan “Web Conversion” dengan optimized for “Purchase”.

Di sini, Fb akan paparkan iklan anda kepada audience yang suka membeli di Facebook.


Bagaimana Facebook tahu audience yang suka membeli?

 

Kerana facebook akan track audience-audience yang pernah membeli di Facebook sebelum ini.


Jadi, objective iklan juga menentukan result iklan yang akan kita dapatkan.


Kalau tidak, kenapa Fb tak buat 1 objective iklan saja di Fb? Make a sense?



3. Retargeting Ads (Wajib)


Pernah cari produk dekat lazada, lepas tu tak jadi nak beli?


Selang beberapa menit, iklan produk yang anda cari tadi muncul kat newsfeed facebook anda.


Prosess tu laa di sebut Retargeting.

Facebook-Retargeting

Dengan kata lain, retargeting ini ialah iklan yang di paparkan kepada audience yang dah pernah engaged dengan iklan anda sebelum ini.


Contoh audience yang engaged ialah audience yang pernah tengok video, klik website, komen di page, klik iklan canvas etc.


Dalam kes ini, saya akan pilih audience yang pernah tengok iklan Canvas saya tapi masih belum membeli.


Jadi, audience macam ni lah yang akan saya buat iklan Retargeting supaya mereka ingat dan terus membeli.


Dengan iklan retargeting, kos untuk dapatkan 1 customer boleh dikurangkan dari 20-70% !

Sebagai contoh dekat gambar ads manager diatas, walaupun kedua-dua iklan menghasilkan jualan yang sama banyak.


Tetapi, setiap iklan mengeluarkan kos per purchase (kos mendapat 1 pelanggan) yang berbeza.


Iklan 1 ialah iklan yang dipaparkan kepada audience di Facebook. Untuk dapatkan 1 pelanggan saya perlu keluarkan kos iklan RM15+.


Sedangkan dengan iklan retargeting, saya hanya perlu keluarkan kos iklan separuh dari iklan pertama, iaitu RM7 sahaja untuk dapatkan 1 pelanggan!


Dekat sini, saya sudah jimat 50% bajet dengan membuat iklan retargeting.

 

Mudah kan? sekarang anda dah nampak keberkesanannya?



Sekarang giliran anda:


Untuk pengetahuan anda, strategi ini sudah saya gunakan dari tahun lepas, dan sampai saat ini masih works !

Facebook Canvas Ads

Strategi yang sama telah membantu saya mendapatkan ROI 835% pada tahun lepas.

Ads Cost CCK

Iklan ini pula membantu saya mendapatkan jualan dengan ROI 745%.


Dalam blog ini saya dah share kan kepada anda 3 strategi yang saya gunakan untuk BOOST jualan 2-3X Ganda di Facebook Ads secara berterusan.


Sekarang masanya anda untuk TAKE ACTION !

Nak Mula Dari Mana

“Zaki, saya tak tau macam mana nak mula ni?”


Haaa Okay.. Saya tahu apa yang anda fikirkan sekarang.

  • Anda mesti blur dan tak tahu nak mula dari mana kan? 
  • Anda juga tak tahu nak buat macam mana kan?

Jangan Risau !


Nak Belajar Lebih Mendalam? Tengok Video Webinar ini

Sekiranya anda masih tak faham bagaimana nak memulakan pengiklanan Facebook Canvas + Conversion yang berkesan dan bagaimana nak implement kan ilmu ni dalam kes sebenar.


Sila join Premium Webinar Canvas Conversion Ads - Sekarang !

Webinar PCC

Join PREMIUM WEBINAR - Strategi BOOST Jualan 5 Angka Seminggu Menggunakan FB Ads + Canvas (Based On Case Study)

KLIK BUTANG di atas dan buat 5X-10X ganda dengan setiap RM1 yang anda labur dengan strategi Terbaru Facebook Ads hari ini!

Ini peluang anda untuk belajar lebih awal dan gunakan untuk buat sales RAYA tahun ni.


Jangan sampai pesaing anda lebih dulu menggunakan strategi ini daripada anda. 


Jumpa anda di webinar member area !


PS: Video Webinar ini bila-bila masa sahaja akan saya DELETE, jadi tengok sekarang sebelum terlambat.

© 2018 www.teknikpemasaran.com  |  Disclaimer & Privacy Policy  | Term And Conditions