Di tahun 2019 ini, Facebook Ads dah semakin kompetitif dan anda mesti perasan dengan kos iklan yang semakin mahal dari sebelumnya.

Persaingan semakin bertambah dan peluang untuk tarik perhatian audience juga semakin sukar.

Majoriti syarikat kecil dan besar menggunakan Facebook Ads untuk promote perniagaan mereka, termasuklah pesaing anda sendiri.

Kalau anda masih ter’agak-agak’ tanpa ada gameplan marketing yang kukuh, business online anda boleh lingkup.

Baru-baru ni saya berpeluang untuk berbual dengan salah seorang digital marketing consultant, tuan Baem Ashrawi.

Sejak 2012, beliau pernah bekerja di salah satu syarikat yg tersenarai dalam fastest growing company di Amerika (500inc).

Beliau sempat kongsikan kepada saya 3 strategi bagaimana beliau menguruskan iklan-iklan Facebook Ads untuk tarik lebih ramai pelanggan.

Dengan 3 strategi ini, beliau telah berjaya bantu salah seorang klien beliau untuk hasilkan jualan dengan 1,665% ROI.

Jadi, dalam blog post ni, saya cuba kongsi semula ilmu ni kepada anda bagaimana anda boleh gandakan peluang untuk sedut lebih ramai pelanggan,

... dan buat lebih banyak jualan serta defeat pesaing anda.

==

Orang kata, FB Ads kene keluar banyak DUIT untuk dapat ROI Positif, Yeke?.

Sebenarnya Anda tak perlu bajet marketing yang besar untuk jana ROI yang positif, apa yang anda perlukan ialah Game Plan dan strategi yang kukuh.

Dalam screenshot dari kempen di bawah, saya telah jana RM3596 daripada bajet RM215.86 sen (1665% ROI).

Setiap RM1 yang di belanjakan pada ads telah membawa pulangan sebanyak RM16.65 sen.

Sebelum saya kongsikan bagaimana strategi ini saya buat, sekarang saya perlu bagitahu tentang 1 perkara penting kenapa ramai orang gagal bila buat iklan FB Ads.

Ni adalah cara 99% peniaga buat Facebook Ads


99% peniaga online buat ads dengan menggunakan kaedah interruption marketing atau saya panggil teknik rambo.

Biar saya terangkan bagaimana interruption marketing ni berfungsi:

  1. Anda pilih produk yang anda nak promote.
  2. Anda setup audience, gambar dan sales copy.
  3. Anda launch ads tersebut.

Pernah buat? Yes, bukan anda je yang pernah buat macamni, dulu saya pun sama.


Masalah utama dengan kaedah diatas ni?

Facebook bukan marketplace macam Amazon, Ebay, Lazada atau Shopee.

Tujuan orang login ke Facebook sebab nak dapatkan perkembangan terkini dan berhubung dengan sahabat mereka.

Jarang sekali kita dengar orang login ke Facebook untuk shopping dan belanjakan wang.

Kaedah diatas dipanggil hard selling dan anda sedang melayan bakal pelanggan anda macam dompet bergerak.

Interruption marketing hanya akan menyebabkan anda dapat banyak pertanyaan malahan buat jualan yang sedikit.

Ini kerana audience anda berada dalam mindset untuk bersosial dan bukan untuk membeli walaupun mereka ada minat dengan apa yang anda jual.


Jalan Penyelesaian.


Anda kena faham tentang the art of social advertising supaya anda tahu bagaimana nak approach strangers di Facebook dan trigger minat mereka untuk beli produk anda.

Kalau anda nak stay profitable dan keep growing, anda kena fokus pada brand building dan fahami the art of social advertising.

Di bawah ni saya akan terangkan 3 strategi yang anda boleh apply dan praktikkan pada business anda supaya dapat buat keuntungan yang berterusan.


3. Content Marketing (ON BRAND CONTENT / OBC).

Tak kira lah anda buat business apa pun, kalau anda nak business tu profitable dan berkembang dengan cepat, mulalah guna content marketing sekarang.

Gunakan content marketing untuk approach cold audience iaitu orang yang tak kenal pasal produk / service anda dan introduce brand anda pada mereka.

Anda boleh gunakan blog post, video ads, infographics atau artikel pendek pada Facebook page untuk buat on brand content.

Post content yang mengandungi informasi, nasihat, tips, tutorial atau guide.

No selling, no promoting tapi 100% value dan maklumat berharga dalam post tu.

Yang penting content tersebut ada kena mengena dengan produk yang anda jual.

Bila anda bagi maklumat berguna dan percuma pada audience, anda akan posisikan brand anda sebagai pakar industri.

Secara tidak langsung anda akan bina relationship (engage) dan dapatkan kepercayaan mereka.

Menjual produk pada audience yang dah kenal dan trust brand anda lebih mudah daripada menjual kepada orang yang tak kenal produk anda (Cold Audience)

Guna Facebook Ads dan invest pada content marketing untuk introduce brand anda.

Content marketing akan attract audience yang betul – betul berminat dan relevant dengan produk anda sahaja.

Contoh: Andaikan sekarang saya nak jual 1 produk ni.

  • Produk: Shampoo untuk kucing bebas dari kutu dan kurangkan bulu gugur
  • Audience: Orang yang ada kucing dan betul-betul minat dengan kucing

Audience macam ni sebenarnya susah sikit, sebab bila saya target iklan kepada audience yang ber-interest “CAT” dalam Facebook Ads,

... sebenarnya audience macam ni belum tentupun membela KUCING kat rumah mereka.

Sebab, cara Facebook kumpulkan audience interest bergantung kepada aktiviti mereka di Facebook.

Jika mereka suka tengok video kucing, share konten-konten pasal kucing,

... secara automatic robot AI Facebook akan kategorikan orang ni dalam audience yang berminat (interest) dengan “CAT”.

Padahal, belum tentu audience yang suka tengok video kucing mempunyai haiwan peliharaan kucing. Setuju?

Jadi, bila saya buat iklan hardsell terus dekat audience ni, kemungkinan besar iklan saya hanya dapat banyak like je.

Tapi bila saya buat on brand content tentang:

  1. 5 Cara Mudah Untuk Kucing Anda Bebas Daripada Kutu
  2. 6 Tips Penting Untuk Kurangkan Keguguran Bulu Kucing Anda.

Anda rasa siapakah yang akan baca content ni?

Adakah orang-orang yang punya kucing? Confirm.
Adakah kucing mereka banyak kutu dan bulu gugur? Yes!

Yang akan respond, klik dan baca content ni tentulah pemilik kucing yang sedang mengalami masalah tersebut kan?

Mereka ni la audience yang paling sesuai untuk saya jual Shampoo kutu kucing ni.

Contoh lain jika anda produk fashions, anda boleh buat konten seperti ini untuk tarik potential audience anda.

Bila anda guna content marketing, Facebook page anda pun tak penuh dengan post menjual sahaja.

Bila anda banyak kongsi tips dan advice, jumlah likers anda juga akan grow dengan ketara.

Fungsi OBC dalam fasa traffic generation ialah untuk pastikan kita cuma Tarik Audience yang sesuai untuk produk masuk ke dalam sales funnel.

Kalau kita isi custom audience dengan orang yang berkenaan dengan produk, mestilah iklan retargeting kita meletop – letop dengan sales nanti.

Tips Buat Iklan OBC

  • Buat iklan OBC dengan Objective Traffic
  • Buat Custom Audience khas untuk yang dah baca konten OBC.
  • Buat iklan khas kepada Custom Audience tu dengan iklan Retargeting. (kita akan bincang jap lagi)


2. Pixel, Conversions, Custom Audience & Retargeting.

Sekarang OBC dah siap, iklan dah jalan. Seterusnya anda kene pasang Pixel dekat web anda.

Pixel digunakan untuk track conversions dan actions (clicks) yang berlaku dalam website anda.

Dengan pixel, anda boleh tahu berapa ramai yang tengok konten anda, berapa banyak jualan yang terjadi dekat iklan anda dan lain lain.

a) Track Conversions: Dengan facebook pixel, anda boleh track conversions penting seperti leads, add to cart, dan purchase.

Contohnya anda buat 3 kempen iklan yang berlainan untuk promote produk di Facebook. Pixel akan tunjukkan data penting untuk setiap iklan seperti:

  1. Berapa ramai dah tengok iklan dan menjadi leads.
  2. Berapa banyak yang nak buat pembayaran (ATC = Add To Cart)
  3. Berapa banyak jualan yang dah terjadi (Website Purchase)
  4. Berapa kos setiap jualan berdasarkan bajet yang dibelanjakan.
  5. Jumlah jualan (RM).
  6. Berapa nilai Return On Ads Spend (ROAS) untuk setiap iklan

Dengan data penting seperti di atas, senanglah anda nak tau iklan mana yang memberikan pulangan yang positif dan yang mana tidak.

Dari data ni juga dapat memudahkan anda dalam membuat keputusan dalam fasa optimize dan scaling.

b) Custom Audience: Bila anda buat ads untuk promote on brand content tadi,

... anda boleh simpan dan kategorikan audience yang dah engaged dengan content anda dalam Custom Audience.

“Apa custom audience ni sebenarnya?”

Macam ni, selepas anda dah jalankan iklan OBC tadi, tugas anda ialah kumpulkan audience yang dah baca OBC tadi dalam satu kumpulan audience.

Dalam Facebook Ads, ia dipanggil sebagai custom audience.

Contoh, anda boleh kumpulkan audience yang dah baca blog OBC anda dalam 30 hari yang lepas.

Inilah audience yang dah mula kenal dengan anda, mereka ni ialah potential audience untuk bisnes anda.

Sebab apa? sebab mereka dah luangkan masa dan luangkan data internet untuk baca OBC anda tadi.

Kenapa mereka baca OBC anda?

Simple, sebab mereka nak cari solusi untuk masalah mereka.

Sekarang bila dah ada custom audience, apa yang patut anda buat seterusnya?

Anda buatlah iklan retargeting untuk kenalkan bisnes anda pula.

Contoh dalam gambar dibawah, saya buat custom audience khas untuk orang yang dah baca blog saya dalam tempoh 30 hari yang lepas.

Lepas ni, saya boleh buat iklan baru dan target audience yang dah baca blog saya 30 hari lepas sahaja.

Dalam gambar di bawah ni pula saya include orang yang dah pernah visit page produk tetapi exclude orang yang pernah visit checkout page (dah beli).

Maksudnya, saya buat custom audience ni khas untuk orang yang masih belum beli produk tersebut sahaja.

Anda boleh kategorikan custom audience mengikut page website, orang yang dah engage dengan Facebook page, post dan video ads.

Anda juga boleh buat custom audience khas untuk audience yang dah engage dengan content atau visit profile Instagram anda.

c) Retargeting: Anda akan rugi dan takkan dapat lihat real ROI dari campaign kalau anda tak buat retargeting ads.

Dengan retargeting, anda boleh lancarkan iklan khas untuk setiap Custom Audience yang anda dah buat.

Kenapa kene buat iklan retargeting?

Sebab closing rate iklan yang di paparkan kepada audience yang belum kenal dengan anda ialah 1-2% sahaja.

Baki 98% macam mana?

Yang ni lah tugas iklan retargeting untuk follow up dan kejar mereka sampai mereka TERBELI produk anda.

Perkara yang kita setup ni nanti akan bina relationship dan convert audience into sales on autopilot.

Proses ni berlaku selepas kita tapis audience di fasa traffic generation.

1. Buat Custom Audience khas untuk orang yang dah engage dengan OBC selama 4 dan 8 hari.

2. Kemudian buat 2 iklan, iaitu iklan A dan iklan B.

Pada bahagian targeting untuk iklan A, include custom audience "on brand content – 4 days". Exclude custom audience "purchase" untuk kecualikan audience yang dah jadi pelanggan.

3. Targeting untuk iklan B pula, include custom audience "on brand content 8 days". Exclude custom audience "OBC – 4 days" dan audience yang dah jadi "pelanggan".

Jangan pening, apa yang kita buat ni ialah..

  • Pada hari 0 - Audience baca On Brand Content anda
  • Pada hari 1 – 4 selepas audience baca On Brand Content (OBC), audience ini akan dapat iklan A.
  • Pada hari ke 5 – 8 pula, mereka akan dapat iklan B secara automatik.
  • Kalau dah jadi pelanggan, mereka akan dikecualikan dari nampak iklan anda. 

Sama ada guna website atau tidak, kuasai teknik ni supaya anda boleh bina hubungan dan tukarkan prospek menjadi pelanggan secara autopilot.

Dengan retargeting, anda boleh lancarkan iklan khas untuk setiap Custom Audience yang anda dah buat tu tadi.

Banyak kegunaan retargeting ni sebenarnya, contoh lain ialah:

  1. Retarget dan jual produk kepada prequalified audience
  2. Remind audience yang dah tengok produk anda tapi masih belum beli.
  3. Hantar offer kepada audience yang dah engage dengan content untuk collect email mereka.
  4. Upsell produk pada audience yang dah jadi pelanggan.

Retargeting akan bantu anda dapat lebih banyak jualan dan gandakan conversion rate tanpa perlu reach audience yang baru.

Kos retargeting jauh lebih rendah dan mempunyai engagements yang tinggi.

Ini kerana anda cuma deliver iklan pada warm audience iaitu audience yang dah familiar dengan brand anda sahaja.

Selalunya, saya akan asingkan 15-20% daripada total bajet iklan untuk digunakan pada iklan retargeting.

Dengan kaedah ini, saya telah berjaya jana ROI yang positive untuk iklan-iklan yang pernah saya jalankan.


1. Email Marketing

Email marketing adalah antara kaedah yang paling lama digunakan dan masih ber”BISA” sampai sekarang.

Semua orang di Facebook ada email dan sekarang kita check updates melalui phone sahaja.

Ia juga adalah antara marketer’s biggest assets.

Nak tahu sebab apa?

  1. Paling cepat untuk buat jualan
  2. Nilai ROI yang tinggi iaitu 3,900 ROI
  3. Strategi jangka masa panjang
  4. Bekerja secara autopilot

Gambar di bawah ni saya dapatkan dari Nailpetel yang menunjukkan perbandingan ROI dari pelbagai channel marketing, dan yang paling tinggi ialah ROI Email Marketing.

Bryan Harris dari Videofruit.com mempunyai lebih kurang 17,000 email dalam list sebelum beliau launch produk. Selepas 10 hari, beliau generate $220,000.

Anda boleh mula collect email database dengan menggunakan Facebook Ads dan guna email tersebut untuk buat custom audience.

Kemudian buat iklan retargeting khas untuk Custom Audience tu.

Selain itu, anda juga boleh gunakan email database yang anda bina tu untuk buat Lookalike Audience.

Contoh Lookalike Audience: Anda ada 100 email orang yang minat produk kecantikan.

Bila buat lookalike audience, Facebook akan cari audience yang baru berdasarkan data 100 orang yang anda ada tadi.


Bagaimana nak bina list email?

Generate traffic guna content marketing melalui Facebook Ads dan buat custom audience khas untuk content tersebut.

Kemudian buat retargeting ads dan direct warm audience ke landing page yang mengandungi lead magnet macam gambar diatas tu.

Contoh lead magnet:

  1. Contest atau free giveaways
  2. Free ebook (guide, tips)
  3. Coupon
  4. Free webinar & tutorial

Langkah seterusnya lepas dah collect email? Set automation sequence.

Saya prefer untuk guna Getresponse, jika anda pemula boleh guna Mailerlite, sebab ianya percuma untuk 1,000 subscribers pertama anda.

Lepas visitors anda subscribe, mereka akan terus dapat email pertama dan email seterusnya, bergantung pada berapa hari anda nak set.

Semua ni secara autopilot. Siapa yang nak buat duit sambil tidur tu, your prayer has been answered.

Contoh email sequence:

  • Email 1 – Selamat datang
  • Email 2 – Blog post (value)
  • Email 3 – Blog post (case study/guide)
  • Email 4 – Sales email (open cart)
  • Email 5 – Blog post (tips/advice)
  • Email 6 – Reminder dan 10% off
  • Email 7 – Last call 10% off (24 hours left)

Berapa banyak jualan yang anda akan buat melalui email bergantung kepada size list, quality dan bagaimana cara anda build relationship dengan subscribers anda.


Okay, sekarang giliran anda untuk take action:

Dalam blog ni, anda dah baca apa kesalahan no 1 yang 99% Facebook marketers buat dan kenapa anda perlu Game Plan yang kukuh untuk business online anda.

Jangan baca sahaja, nanti information overload pula. Apa yang anda perlu buat sekarang ialah buat game plan dan take action.


Untuk dapatkan jualan yang konsisten, jangan lupa untuk:

  1. Guna content marketing, stop guna teknik Rambo.
  2. Install pixel dan setup conversions.
  3. Bina custom audience dan retarget iklan.
  4. Start bina asset dan email database untuk perniagaan anda.
  5. Tinggalkan comment anda dibawah untuk soalan dan share blog post ni.


Jangan lupa kongsikan blog ini dekat rakan anda

Terimakasih sebab baca blog ini sampai habis, jangan lupa untuk kongsikan ilmu ini supaya bermanfaat untuk orang ramai.

Pada blog seterusnya, saya akan share beberapa case study bagaimana saya hasilkan POSITIVE ROI menggunakan 3 kaedah diatas. See ya !


Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments Below

Sila Komen Di Sini