Produk Skincare Ini Jana ROI 302% Menggunakan Facebook™ Ads, Ini Strateginya - [Case Study]

Bagi sesetengah usahawan online, jual produk kecantikan (atau produk yg lain) di Facebook Ads ni memang sukar dan menyusahkan.

Bukan sebab produk tak bagus atau bukan sebab tak reti nak menjual.

Tapi, masalahnya ialah sebab ramai yang tak tau bagaimana nak tarik prospek yang betul-betul berkualiti,

Tak tau macam mana nak pujuk prospek untuk keluarkan duit dan beli produk yang kita jual.

Tak tau bagaimana nak bina kepercayaan dan hubungan yang baik dengan prospek dengan cepat dan mudah.

Jika anda sedang mengalami masalah ni dan tengah mencari jalan penyelasaiannya.

Anda jangan risau..

Sebab dalam blog ini, saya nak bongkarkan kepada anda strategi bagaimana partner saya Tuan Baem Ashrawi jual produk skincare dan hasilkan ROI 302% menggunakan Facebook Ads.

Strategi ini cukup menarik, sebab produk ini ialah produk baru, tiada siapa yang kenal bahkan followers di FB Page pun boleh di kira dengan jari.

"Saya tak jual produk skincare, sesuai ke strategi dalam case study ini?"

Insha Allah, sesuai.

Kerana strategi ini boleh diguna pakai untuk apa-apa bisnes sekalipun, Nak jual produk boleh, nak jual service pun boleh.

Jadi, sila baca perkongsian beliau sampai habis dan share konten ini supaya orang ramai pun mendapatkan manfaat.

---

Kempen FB Ads ni saya jalankan pada Q2 tahun 2018, lebih kurang sebulan sebelum raya aidilfitri.

Produk dalam case study ini adalah produk homemade, dimana saya buat semuanya dari scratch dengan bantuan dan nasihat dari pakar.

Selepas buat persediaan, saya terus tempah semua bahan yang diperlukan secara online dari rumah je.

Lebih kurang dalam seminggu untuk barang – barang ni sampai dari pembekal yang ada di dalam dan luar negara..

Tentang Produk

​Ilham untuk buat Dead Sea Mud Mask ini datang daripada brand Lush.

Saya sangat tertarik dengan keunikan produk dari Lush iaitu Ocean Salt Scrub dan cara mereka mempersembahkan produk tersebut.

Dengan bajet yang seminima mungkin, saya berjaya hasilkan 118 bekas dead sea mud mask dengan berat setiap bekas ialah 100g.

Mengikut perkiraan asal, sepatutnya saya dapat 130 bekas tapi mungkin ada yang tercelet celet dan tertumpah sana sini membuatkan saya kehilangan 12 bekas.

Saya ketepikan 100 bekas untuk dijual, selebihnya untuk kegunaan lain seperti kumpul testimoni dan kegunaan sendiri.

Semua tentang brand Gold Rose Naturals ialah baru. Facebook pagenya, IG Profile, Ads Account, Pixel etc semuanya baru.

Saya jalankan beberapa mini test sebelum lancarkan full ads campaign.

Kebanyakan pada fasa testing ni ialah untuk test harga produk dan mengenalpasti jenis konten apa yang boleh bagi kesan maksimum dan roi dari kempen traffic generation saya.

Fasa 1: Traffic Generation menggunakan On Brand Content

Dalam fasa ini, misi utama saya adalah untuk tarik targeted audience dan mendidik mereka tentang lumpur laut mati melalui content marketing (On Brand Content).

Selepas buat sedikit research, saya siapkan 1 blog post yang panjangnya lebih kurang 500 patah perkataan.

Kemudian saya kitar semula blog post tersebut untuk di jadikan iklan dalam format canvas.

Untuk iklan pada fasa 1 ini, saya gunakan dua jenis on brand content.

Satu blog post, 1 lagi adalah blog yang telah saya kitar semula menjadi bentuk canvas.

Saya gunakan FB dan IG feed sebagai placement untuk canvas dengan adset yang berbeza.

Untuk blog post pula, saya guna FB news feed dalam adset yang berbeza (mobile + desktop).

Jumlah yang di belanjakan pada fasa 1 dan testing ialah RM679.72 dan berikut adalah iklan canvas dan salah satu advert untuk blog post dari kempen ni.

Penerangan: On Brand Content

Ada 4 fungsi utama On Brand Content dalam fasa 1 FB Ads ni iaitu:

  • Untuk tarik audience yang sesuai dengan produk / service kita je masuk ke dalam sales funnel
  • Perkenalkan brand dan kepakaran anda.
  • Membina kepercayaan dan mendidik audience tentang produk / service yang anda jual
  • Tarik prospek dan leads yang BERKUALITI

Sekarang saya akan terangkan bagaimana On Brand Content akan bantu untuk tarik audience yang super targeted ke dalam sales funnel anda.

Contoh: Andaikan saya jual shampoo untuk kucing bebas daripada kutu dan kurangkan keguguran bulu.

Target audience saya ialah orang yang ada kucing dan betul – betul berminat dengan kucing.

Audience ni sukar sikit nak di cari, sebab kebanyakan orang yang ada interest "Cat" di FB kadang – kadang ialah audience yang suka tengok video kucing lucu sahaja.

Tapi bila saya buat iklan on brand content tentang:

  • 5 Cara Mudah Untuk Kucing Anda Bebas Daripada Kutu
  • 6 Tips Berkesan Untuk Kurangkan Keguguran Bulu Kucing Anda.

Siapa yang akan stop untuk baca, komen, like dan share konten ni?

Tentulah orang yang punya kucing dan kucing mereka mengalami masalah – masalah tersebut, setuju? 

Kalau konten tu tak relevan dengan masalah mereka, mereka akan pergi dan tak ambik tahu pasal konten saya tadi.

Setuju?

Jadi begitulah cara on brand content tapis audience yang super targeted dari lautan manusia yang ada di FB untuk produk anda.

Selain attract super targeted audience dan leads ke dalam sales funnel anda.

On brand content juga akan bantu untuk mendidik tentang produk dan ‘bridge’ kepercayaan audience dengan brand anda.

Daripada kempen traffic generation ni, saya dapati bahawa cost per click di IG adalah jauh lebih rendah tetapi kos untuk dapatkan customer lebih tinggi dari audience di Facebook.

People react to different content differently, sebab itu kita kena kitar semula on brand content kita ​kebeberapa jenis format konten.

Ada yang suka tengok video, ada yg suka canvas, ada yg suka baca blog dan ada yang tidak. Lain orang, lain minatnya.

Tapi apa yang penting ialah, setiap maklumat dan mesej yang ingin disampaikan ke audience mestilah teratur dan tersusun rapi dalam sales funnel.

Jadikan on brand content sebagai konten utama produk kita. Daripada situ, kita boleh potong dan ambil bullet points untuk jadikan post di FB atau IG.

Sebab itu kita kena labur masa untuk buat OBC yang betul-betul mendalam, berkualiti dan kalau boleh hasilkan content yang evergreen.

Takdalah kerja kita hari – hari nak kena buat content kan.

Seorang pakar seperti Bryan Harris setuju yang posting setiap hari hanyalah mitos.

Dalam pengiklanan digital yang sangat sesak sekarang ni, tujuan utama iklan kita ialah nak sampaikan mesej yang paling berkesan kepada audience supaya mereka betul-betul kenal dengan brand kita.

Fasa 2: Persuasion (Retargeting Ads 1)

Dalam fasa 2, saya nak bawa mereka yang dah baca On Brand Content untuk masuk ke fasa seterusnya dalam sales funnel.

Sebab anda akan rugi dan takkan dapat lihat hasil ROI dari campaign kalau anda tak buat retargeting ads. 

Untuk pengetahuan anda, closing rate iklan yang di paparkan kepada audience yang belum kenal dengan anda ialah 1-2% sahaja.

Baki 98% macam mana?

Yang ni lah tugas iklan retargeting untuk follow up dan kejar mereka sampai mereka TERBELI produk anda.

Proses ni berlaku selepas kita tapis audience di fasa traffic generation tadi.

1. Buat Custom Audience khas untuk orang yang dah baca konten OBC selama 4 hari dan namakan sebagai "On Brand Content - 4 Days".

2. Buat 1 Iklan Persuasion yang bertujuan untuk meyakinkan prospek.

Contoh iklan persuasion ialah iklan dengan menggunakan testimoni dan review dari pengguna yang lain.

Ketika itu saya cuma ada 5 testimoni sahaja. Saya pilih 2 yang terbaik untuk diletakkan dalam konten persuasion.

Disinilah tempat dimana kita kongsikan kisah tentang bagaimana lumpur laut mati bawa perubahan kepada pengguna produk.

Saya ambil screenshot review pelanggan di FB kemudian letakkan pada iklan produk.

Pada awal ayat iklan, saya gunakan emoji 5 bintang kemudian highlight part penting dari testimoni pelanggan.

Penggunaan emoji dalam FB Ads boleh meningkatkan markah CTR kerana emojis are eyecatching tapi jangan berlebihan pulak.

Selepas audience klik, ia akan bawa mereka ke satu page yang menceritakan tentang perjalanan pelanggan dan bagaimana lumpur laut mati memberikan impak pada kulit mereka.

3. Cara setting custom audience dekat iklan retargeting ads 1 ini ialah: 

Letakkan (include) custom audience "On Brand Content - 4 Days" tadi dan kecualikan (exclude) audience yang sudah membeli iaitu custom audience "PURCHASE"

Ini bermaksud, pada hari ke 1 hingga hari ke 4, audience yang telah baca konten OBC akan nampak iklan persuasion ini.

Audience yang dah membeli, tak kan nampak iklan ini.

Total yang di belanjakan pada testing dan iklan pada fasa persuasion ini ialah RM169.24.


Fasa 3: Open Cart (Retargeting Ads 2)

Pada hari ke 5 selepas baca on brand content, saya akan retarget semula audience tadi dengan iklan open cart.

Mesej utama dalam fasa ni ialah untuk ingatkan audience yang produk ni akan sedut kekotoran yang berada jauh dalam kulit mereka macam vakum.

Saya juga ceritakan bagaimana perubahan ketara boleh dirasai selepas 15 minit sahaja walaupun untuk pemakaian kali pertama.

Nampak macam Hype dan overclaimed pula boleh dapat result dalam 15 minit, tapi It's Work.

Adik saya sapu lumpur ni pada lutut kawannya dalam bentuk bulat.

Apa yang jadi lepas 15 – 20 minit ialah kami nampak jelas ada tompok putih pada lutut kawan adik saya dengan tesktur kulit yang lebih lembut.

Masa ni la saya betul-betul percaya bahawa produk ni memang berkesan.

Oh ye, saya gunakan SenangPay dan OrderSini untuk terima pesanan dari pelanggan.

Pada fasa open cart, sebanyak RM150.62 telah di belanjakan pada testing dan iklan. Berikut adalah salah satu iklan dari fasa open cart.

Ini cara nak setup iklan Open Cart:

1. Buat Custom Audience khas untuk orang yang dah baca konten OBC selama 8 hari dan namakan sebagai "On Brand Content - 8 Days".

2. Dekat bahagian targeting iklan pula

  • Include: Custom audience On Brand Content - 8 Days
  • Exclude: Custom audience On Brand Conten - 4 Days dan Purchase

Apa yang kita setup kat sini ialah:

  1. Pada hari 0 - Audience baca On Brand Content anda
  2. Pada hari 1 – 4 selepas audience baca On Brand Content (OBC), audience ini akan dapat iklan persuasion.
  3. Pada hari ke 5 – 8 pula, mereka akan dapat iklan open cart secara automatik.
  4. Kalau dah jadi pelanggan, mereka akan dikecualikan dari nampak iklan anda.


Final Results

  • Total Spent = RM999.58
  • Fanspage = 213 FB page likes
  • IG = 54 followers
  • Cost per fan = RM3.73
  • New sales = RM4018 (82 pelanggan)
  • CPA = RM12.19 per customer
  • ROI = 302%

Walaupun masa ni saya ada lagi beberapa hari sebelum pos laju tutup perkhidmatan untuk sementara waktu,

... saya terima banyak rungutan dari pelanggan yang mengatakan barang mereka tak sampai lagi.

Ada yang dah order 10 hari lepas, tapi barang tak sampai-sampai lagi.

Adakah saya panik? Of Course, dan saya memang tak reti macam mana nak handle perempuan bila tengah marah.

Kurangnya ilmu saya dalam mengurus bisnes produk fizikal yang memerlukan pos ni la membuatkan iklan ditutup lebih awal dari yang sepatutnya.

Kalau ada masa dan rezeki saya akan rebrand Gold Rose dengan nama dan packaging yang baru.

Buat masa sekarang, semua laman untuk brand ni dah di tutup kecuali IG.

Beberapa perkara yang boleh ditambahbaik.

Fokus pada pembinaan content yang kukuh untuk canvas ad, rupa yang moden tanpa solid points adalah usaha yang sia – sia.

Nak convert blog 500 patah perkataan ke single canvas tidak mudah tetapi kajian yang mendalam dan kesabaran akan sangat membantu.

Kumpul lebih banyak testimoni dan laburkan pada influencer marketing, Ini adalah instant boost untuk brand anda.

Gambar yang influencer nak pos dekat IG mereka tu tak berapa penting sangat pun, majoriti followers awek dahi licin macam telur rebus ni semua lelaki je kahkah.

Misi utama kita ialah untuk guna dan letak gambar2 tu dekat profile atau FB page for social proof.

Apa pun bincang betul-betul dengan mereka supaya tak ada salah faham.

Jangan lupa untuk guna autoresponder dan email marketing untuk letupkan lagi jualan.

Messenger Bot mcm manychat juga bagus dan sesuai untuk kempen produk sebegini.

Saya akan gunakan platform woocommerce, billplz dab plugins lainnya untuk setiap experiment pada masa akan datang supaya dapat automate sales process sebanyak yang boleh.

Itu sahaja dalam case study kali ini. Terima kasih sebab anda telah luangkan masa untuk membaca.

Suka dengan artikel ini?

Jangan lupa kongsikan kepada orang ramai dengan mengklik butang "FB Share" dibawah supaya ilmu ni lebih bermanfaat :)

Credit: Case study ini dibuat oleh tuan Baem Ashrawi

Tidak jelas & perlukan bantuan? Tanyakan soalan anda di bawah.
P/S: Malu bertanya, makin rugi duit iklan :D

© 2019 www.teknikpemasaran.com  |  Disclaimer & Privacy Policy  | Term And Conditions